dijous, 18 de setembre del 2008

Existència fugaç

Ahir vem anar a parar quasi per casualitat a Humberstone. Aquest poble, com la regió en questió i com tantes d'altres a l'america llatina (Potosí amb la plata fins que es va acabar, Manaus amb el cautxú fins que un anglès va plantar-ne a l'índia), va tenir una època d'esplendor, en aquest cas gràcies al salitre i derivats i de decadència. Aquest poble va néixer de la necessitat de tenir treballadors prop de l'empresa i va ser la pròpia empresa explotadora qui va crear-lo per alla el 1880: hi va crear de tot, piscina, teatre, mercat de fruites fresques, escoles i cases per a obrers casats i solters (separades), vaja, un exemple a seguir. Ara bé, al cap de poc més de mig segle van aparèixer altres adobs químics molt més barats i tota la vida va plegar i el poble va desaparèixer definitivament el 1961.

Ara quan es visita és com veure un poble del Far West abandonat, entre els grinyols de les frontises rovellades, els patecs de les portes pel vent i el cruixir de les fustes al trepitjar fan que sembli un poble fantasma. Curiós, molt curiós.
I si no hagués estat pel salitre en aquesta regió no hi viuria ningú. Des de Lima fins aquí i més avall el paisatge és desolador. A l'esquerra l'oceà pacífic, aigua però salada, i a la dreta deserts àrids de tot tipus, ara de fina sorra, ara de roques, ara plà, ara amb dunes... però al cap i a la fi, desert quasi inhabitable. La ciutat on estem, Iquique, no pot creixer més, a part de per falta de terrenys perquè o s'enfonsa a l'oceà o s'ensorra sota les dunes, per falta d'aigua.
PD: Algú sabria explicar-nos perquè en aquestes platges no observem l'efecte de la marea?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

No ting idea de lo de la marea. Si que sé que els Quilapayun (un conjunt xilé dels anys 70) tenien una canço dedicada a una massacre que hi va haver a Santa Mª de Iquique.
mams

Anònim ha dit...

La fotografia de l'arc de Sant Martí ha guanyat el PRIMER PREMI!!!! al concurs fotogràfic de la SEAS.
El total de fotos presentades ha estat de 75. (premi de 200 euros).
La de la barca ha estat la tercera en la votació popular. M'han comentat que el jurat també la va considerar, però deien que era massa perfecta.
ENHORABONA.
Mams

Anònim ha dit...

Suposo Lluc, que hauras sentit el brindis que vam fer ahir a les Vilas la familia al completo (ai no, faltaveu vosaltres). Ara jo vaig a Niza. Us penseu que nomes vosaltres feu viatges molt lluny?

Alícia

Lluc i Laia ha dit...

OEOEOE! Primer premi!!! :) Per qui vulgui veure la foto:

http://www.santjust.org/seas/concursfotos.html

La gràcia del tema és que la foto va ser feta des de la finestra del bany d'un Hostal, apunt de dutxa totalment amb pilotilles i arriscant, per anar a buscar la càmara, que els companys d'habitació no entréssin :)

Anònim ha dit...

Hola, chiquets
Disculpad el abandono, este septiembre esta siendo más duro de los esperado. El jetlag me tiene loco. Me alegra saber que seguís bien, que habeís disfrutado de Perú, a la carrera a veces, y que seguís en el camino como decia Kerouac.
Prometo escribiros con más calma en unos dias, y por cierto, hablando de parásitos... he tenido la suerte de traerme de rurrenabaque, o mejor dicho, de Madidi, una pequeña larva alojada en mi antebrazo que algún mosquito se encargó de colocar ahí. El medico ya se ha encargado de eliminarlo de mi brazo pero los picores de las picaduras continúan por mi cuerpo. Es el pequeño precio que hay que pagar por viajar a lugares "Exóticos".
Un beso enorme, pinyols, y cuidaros mucho.
Espero que la oferta de los calçots siga en pie.
Iñaki

Anònim ha dit...

Enhorabona pel concurs, acabo de veure la foto!!
s'ha de reconéixer que supera la de machupichu i les dunes assassines... petons,

ana